Fredagsbrev

Århus Friskole d. 13. november 2009

 

9. klasses Cuba-show


 

… sidste fredag gav 9. klasse del-generalprøve for små 1100 tilskuere på Hotel Nyborg Strand. Det var lærernes fagforening, som holdt deres årsmøde, og det blev altså til cubansk ”indmarchmusik”, samt et par numre fra netop 9. klassens Cuba-show.
I denne uge var det så blevet tid til at vise show på skolen. Traditionen tro var klassen også på tourné på en række efterskoler i løbet af ugen.

 

 

 

 

Bestyrelsen informerer – Bærbare elevcomputere:

I efterhånden et lille års tid har der været talt om at indføre projekt ”Bærbare elev-computere” på Århus Friskole.

På generalforsamlingen sidste forår blev artiklen ”Egen bærbar med

– for rød og store gul” fra pædagogisk rapport 2009 (http://www.aarhusfriskole.dk/typo3/fileadmin/pdf/paedagogiskrapport2009.pdf) diskuteret. Siden da har vi i lærergruppen arbejdet på at beskrive hvilke fordele og ulemper der ville være ved at beslutte, at alle elever fra et vist klassetrin skulle medbringe deres egne personlige computere.

Efter en grundig diskussion besluttede bestyrelsen at følgende:

 

På Århus Friskole forventes det at eleverne i 8. – 9. klasse medbringer deres egne bærbare - gældende fra årsskiftet 2009/2010.

Fra skoleåret 2010/2011 forventes det at eleverne i 5. - 7. klasse medbringer egen bærbar (dvs. efter sommerferien).

 

 


Hvad er formålet?

 

… at muliggøre en udbygget brug af computere i forbindelse med undervisningen – med 1 computer pr. elev. Ansvarlighed for det fysiske udstyr ligger hos børnene og familierne. Skolens midler til EDB vil fremover blive brugt på netværk, sikkerhedsprogrammer, Interaktive tavler og enkelte større computere til eks. film- og musikproduktion og lign.

 

Hvorfor udbygget brug af computere?

 

… at få adgang til primært og supplerende undervisningsmateriale fra nettet generelt og de mange særlige undervisnings-sites, der er til rådighed.

Lette brugen af film, billede, og lyd i undervisningen.

Generelt lette overgangen mellem elevernes skolearbejde på skolen og derhjemme.

Være understøttende for brug af flere læringsstile.

Kvalificere elevernes brug af IT.

Sikre beherskelse af it – en afgørende kultur-teknik – som læsning og håndskrift.

Blive fortrolig med de digitale arbejds- og undervisningsformer som eleverne kommer til at møde på efterskole, ungdoms-uddannelse og videre uddannelsesforløb.

Samle hjælpemidler som ordbøger, opslagsværker, leksikon, kort, kalender, lommeregner, formelsamlinger, penalhus osv. – Det digitale penalhus!

Udnytte muligheden for individuel hjælp – f.eks. ved brug af oplæsnings- eller oversættelsesprogrammer.

Bruge selvfremstillede blogs, podcasts, hjemmesider, radioprogrammer, aviser, slide-shows, tegnefilm, film, præsentationer mm. som nogle af måderne, hvor eleverne giver undren og afklaring videre til hinanden.

Det vil blive væsentlig nemmere (og endnu mere relevant) at undervise i kildekritik.

 

Nettet bugner med relevant materiale i forhold til mange fag – også med form og indhold tilrettelagt for skoleelever. Overgangen for ungernes arbejde derhjemme og på skolen vil blive lettere. Herudover vil det bringe ungerne på hjemmebane i “tidens kulturteknik” og give en grundlæggende studieteknik et ordentligt skub fremad.

 

Individuelle eller gruppe arbejder vil blive fremlagt for hele klassen ved hjælp af PowerPoint præsentationer – bestående af nøgleord, tegninger, billeder, musik og video –  eks. i rød fællesrum, hvor der er fast installeret projektor med lydanlæg.

 

Hvad skal vi vælge og hvad koster det?

 

Alle får det gratis OpenOffice installeret. Microsoft Office kan bruges i stedet men koster familierne penge.

Man kan selv bestemme hvilket styresystem man vil bruge (Apple’s, Microsofts eller et Linux-styresystem som Ubuntu, openSUSE, Debian eller Gentoo). Læs evt. mere her: http://www.computerworld.dk/art/47275/her-har-du-otte-solide-linux-styresystemer

 

Selve computeren skal indeholde…

    Netværkskort til trådløst internet.

    Lydkort.

    USB port

Man kan gå på www.edbpriser.dk

 

Vi vil anbefale at man køber en notebook/ laptop til omkring 2000-3000 kr. Man må gerne købe større og dyrere computer, men det er ikke nødvendigt i forhold til hvad der skal ske i undervisningen. 

 

Inspiration: Laptop - http://www.kelkoo.dk/co_14060-laptop-guide-laptop-produktguide-kelkoo.html

 

 

 

Forsikringsspørgsmål.

Da det er elevernes egne computere er det familiens egen forsikring som dækker i forbindelse med (7-9-13) tyveri eller skade. Man kan opbevare computeren på skolen i det velsikrede EDB-rum, men af forsikringsårsager må den ikke have fast hjem på skolens grund (dvs. den skal minimum på juleferie hjemme hos ejerenJ)

Om ansvar kan man ellers sige at hvis en elev eller lærer forvolder skade på en anden elevs PC (hvor det ikke er en bevidst handling og ikke et hændeligt uheld, altså noget som man burde have forudset), så er det vedkommendes egen ansvarsforsikring der dækker. Hvis der sker et hændeligt uheld, er der ikke nogen dækning og hvis det er en bevidst handling, er det skadevolderen som selv er erstatningspligtig. Med andre ord: der er ikke noget specielt fordi det er på en skole.

 Simpelt tyveri, hvor en person stjæler en PC uden at bryde ind i et aflås rum, er dækket af de fleste forsikringsselskaber hvis PC’en befinder sig i en taske i klasselokalet og ejeren befinder sig på skolen. Det vil ikke betegnes som grov uagtsomhed. Kun hvis den er glemt et sted, vil den ikke være dækket af simpel tyveri.

 Hvis en PC efterlades i skolen og den om natten bliver stjålet ved et indbrud, vil den også være dækket af elevens familieforsikring.
Røveri hvor røveriet kan bevidnes af en anden tilstedeværende vil altid være dækket.

Forsøg på fælles aftale.

Skolen har ikke mulighed for at lave afdrags-ordninger, men vi vil forsøge at henvende os til et firma eller en butik som måske vil strikke et godt tilbud sammen til ”os”.

Skolen har i øvrigt få computere som vi stiller til rådighed for elever som endnu ikke har anskaffet sig computer eller hvis computere er gået i stykker. 

 


Gå allerede nu på opdagelse i nogle af de sider som ÅF eleverne har adgang til. Du skal bruge din søn/datters Uni-C LogIn. Det er det samme LogIn som skal bruges til at komme på netværket/Internettet på skolen. Det betyder at man ikke kan gå anonymt på netværk og Internet.

 

http://skoda.emu.dk – alt til hvilket som helst emne!

www.filmstriben.dk  - film til undervisning og andet hygge J

 

 

 

Natur/Teknik i Blå Gruppe

Vi arbejder med klima i natur/teknik i 2. 3. og 4. klasse.

Vores bidrag til at forberede klimaet og mindske CO2 udslippet, er at plante en skov.

Vi har fået skænket 200 træer af skov og naturstyrelsen, som vi planter i området, som nu kaldes knallertbanen.

Skovplantningen sker onsdag d. 18/11 fra kl. 9.30 – ca. 14.00 (til vi er færdige).

Derfor bedes alle blå børn have praktisk og varmt tøj med, samt 1. stk spade med navn på, hvis I har en derhjemme.

Længe leve Jorden J.  Hilsen Jeppe og Marianne.


 


GI EN HISTORIE

5.klasse skal huske madpakke på mandag. Da skal vi til Skt. Annagades Skole og deltage i fortællekonkurrencen "Gienhistorie".

Vi har lavet historier i et stykke tid med overskriften "Den dag naturen blev vred".

Tirsdag fortalte klassen så seks historier for 6.klasse, som derefter valgte den historie, de syntes bedst om. Det blev historien: Træernes hævn.

Det bliver spændende VH Asger

 

Nu kan man se den flotte avis fra rød gruppe på skolens hjemmeside – under nyheder på forsiden. www.aarhusfriskole.dk

brioche4012-piglux

Svine - Influenza.

Det tales stadig om denne virus.

 

…og hold dit barn hjemme hvis det er sygt.

 

PS. Der er også børneorm i Blå – tjek op.

 


Og så var der jo Berlinmurs jubilæum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MUREN

 

Der var megen forundring, forargelse og direkte MUREN, da 8. klasse i samfundsfag, tirsdag formiddag - uden om alle normale beslutningsveje -, rejste en 2,5 m høj mur mellem Store- og LilleGul. Særligt lærerne og de små havde mange kritiske spørgsmål og antræk til oprør. Og det var også meningen. Inden rejsningen havde 8. nemlig brugt timerne til at snakke om Berlinmuren og dens fald. Nu er muren nede igen, og skolen genforenet!!!!

 

 

 


Madplan fra den 16. til den 20. november 2009.

 

Mandag.

Gulyassuppe.

 

Tirsdag.

Vegetarisk ret med kartofler i marinade med krydreurter incl. basilikum og små stumper af halvtørret tomat samt citronskal:

Iceberg, tomat, agurk, rød peber, feta, majs,

Oliven, gulerod.

 

Onsdag.

Risengrød, 

samt rester.

 

Torsdag.

Rugbrød + pålæg.

 

Fredag.

Fredagsmad.

(Megen frugt, rugbrød, larsbrød, pålæg, evt. rester).


 

 

 

 

 

 

 

 

God weekend til alle.                                                                                                PA 13.11.09