Forside  ->  Klasser   ->   Tidligere årgange   ->   Årgang 1991   ->   Hvorfor Brasilien

Årgang 1991 var på 8. klasse tur  de kaldte

Bahia Tur -Retur.

Her er en udførlig beskrivelse af turen:

Hvorfor Brasilien
Rejseforløb
Baguncaco - Kæmpe Kaos
Det første møde
De unge i Baguncaco
På skolebesøg med Cazuza
Fattig men glad
Tata fra Bahia
En aften med Candomble
Lencois
Mødet med Maria Bonita
Tanker efter turen
Forskelle mellem Brasilien og Danmark
Kulturutbytte

Hvorfor Brasilien?

I 1973 tog tre klasser 8. 9. og 10. klasse fra Århus Friskole til Tunesien. Det blev til en yderst vellykket tur, og i 1981 blev det starten på en helt ny tradition på Århus Friskole, hvor man hvert år i 8.klasse tager til udlandet i en måned. Traditionen tro holder skolen to store fester om året, Høstival og Fastelavn. som 8.klasse arrangerer og står for, og overskuddet går til deres tur. Udover de to fester, tager 8.klasse på musikjobs i børnehaver, fritidshjem o.lign. Det er forskelligt hvor mange jobs hver klasse har, som regel får man mindst 15. Vi valgte også at sælge nøgleringe og juletræer for at få ekstra penge til turen.

Vores beslutning

Vi havde lange snakke og diskussioner om hvad formålet med en 8.klassestur er. Vi skrev opgaver om vores tanker hver især, det blev mest til historier om hvide sandstrande og cola. Mira fra vores klasse havde været i Brasilien med Center For Rytmisk Musik og Bevægelse, og fortalte os om hvor sjovt og lærerigt det havde været, hun fortalte om den spændende og brede musikkultur. I Brasilien spiller de utrolig meget samba. og det er vi vilde med på vores skole. Da Mira var derovre, skabte de en masse kontakter og fik en masse venner, som vi senere fik megen glæde af. Vi e-rnailede meget med Lennart Kjørling fra en svensk ulandsorganisation, som vi fandt addressen på via internettet. Han var uhyre hjælpsom og positiv over for os og hjalp os med kontakten til Baguncaco og
igennem ham fik vi også kontakt til Ingela, der arbejderfor UBV i Lencois. Vi syntes at det kunne være sjovt at møde mennesker fra en helt anden kultur, at det også er et eksotisk land, gjorde heller ikke noget for os. En anden væsentlig grund til vi blev enige om at sætte kursen mod Brasilien, var musikkulturen.

Ankomst til Brasilien

Godt rundt på gulvet, efter lO timers flyvetur ankom vi til Salvador/Brasilien. En varm, tung luft ramte os. Vi tog en lille lufthavnsbus ind til selve lufthavnen, hvor vi skulle have tjekket vores pas. Vi stod i kø i en time, selvom det føltes som ti. Der var mange mennesker, larm og sveden dryppede af os. Da vi alle var klar og havde fået vores bagage, blev vi hentet af to brasilianske mænd fra det hotel hvor vi først skulle bo. I to minibusser kørte vi afsted imod Pelourinho. Vi sad tæt pakket med vores bagage og kiggede rundt på det land vi aldrig før havde mødt. På hvert gadehjørne stod palmer, en masse reklameskilte stod tæt sammen og konkurrerede om vores interesse. På den ene side af vejen stod flotte bygninger, mens der på den anden side var fyldt med slumbyer.

Pelourinho

Vi startede vorestur i Pelourinho, en bydel i Salvador. Vi skulle bo på hotel i tre dage for at vænne os til varmen og slappe af efter den hårde flyvetur. I sin tid var Pelourinho den del af Salvador, hvor slaverne kom og blev fremvist og solgt. Salvador var en af Brasiliens største slavebyer og Brasiliens hovedstad fra 1549-1763. ldag er der næsten ingen rene racer, nu er det et mix af mulatter, indianere eller blandede racer. Vi ankom dagen efter det årlige kameval, så derfor var der stadig en masse pynt, og fest i gaderne. Vi troede at det var p.g.a kamevalet, men fandt senere ud af at der altid er fest, mest tirsdag og lørdag.
·:
Der er til daglig mange tiggere, men da vi ankom var der næsten ingen, fordi politiet smider dem væk under kamevalet. Pelourinho er brostensbelagt og er den rigeste og flottteste del af Salvador, men derfor også den mest turistede. Der er mange souvenierbutikker, som sælger en masse brasilianske specialiteter, bl.a mange musikinstrumenter og Olodumplader. Olodum er det førende sambaband i Bahia. Af Einar og Lin