Forside  ->  Klasser   ->   Tidligere årgange   ->   Årgang 1991   ->   Mødet med Maria Bonita

Mødet med Maria Bonita

Under vores ophold i Lençois skulle vi møde pigerne fra Maria Bonita. Maria Bonita er en håndboldklub for unge piger i alderen 7-20 år, der er ca. 15-25 medlemmer. Klubben blev startet af østrigeren Ardaga med det formål, at give de sorte piger i Lençois en mulighed for at slippe væk fra det daglige arbejde. Da Ardaga valgte at starte Maria Bonita kunne han ikke få støtte fra regeringen, fordi de helst ser at projektet går ned. Det er ikke alle der ønsker tingenes tilstand ændret.

Pigerne laver alt

I landdistrikteme er det nemlig sådan, at pigerne som regel laver alt det daglige arbejde, såsom at vaske tøj ved floden, passe småsøskende, lave mad og gøre rent. Fritid er ikke en ret for pigerne i Lencois snarere en undtagelse. Arbejdet i hjemmet kommer også før skolen og en stor del af pigerne får deres første barn i 14-15 års alderen, og bliver derfor nødt til at forlade skolen. Det er nogle af grundene til at mange brasilianske kvinder ingen uddannelse har. I starten var det først og fremmest en håndboldklub, nu arrangerer Ardaga også udflugter og underviser i sundhed, engelsk og historie.

To bolde, en pumpe og en fløjte

Hver søndag morgen fra kl. 7-8 har Maria Bonita fået lov til at låne en skoles basketbane og om torsdagen har de fået lov til at spille i et klasseværelse. Vi mødte dem en torsdag aften uden for skolen, 15 sorte piger fra Lençois. Kl. 18:00. forlod de sidste skoleklasser deres lokaler og med stor iver, gjorde pigerne rent og ryddede bordene væk, så de kunne komme til at spille i det ca. 60 kvadratmeter store rum. Det eneste udstyr de havde, er 2 bolde, en pumpe og en fløjte, bordene fungerede som mål og pigerne så ud til at være vilde med det. I halvanden time blev der leget og spillet, derefter var det tilbage til pligterne.

Nonner

Før de fIk lov til at låne klasselokalet og basketbanen, havde nogle nonner fra et katolsk kloster, givet dem lov til at spille på deres grund Men efter et stykke tid fik de at vide, at de ikke måtte spille der mere. Det kunne de ikke forstå, så derfor var der to af pigerne der gik ned og spurgte, hvorfor de havde smidt dem væk. De fik at vide af nonneme, at det var borgmesteren, der skulle skaffe dem plads at spille på - det var ikke nonnernes ansvar.

Caspar.