Forside  ->  Klasser   ->   Tidligere årgange   ->   Årgang 1990   ->   Artikler cuba april-maj 1999   ->   Obba Ilu

Obba Ilu


Af Nanna   Øvning med Obba Ilu.

Da vi boede i Matanzas, spillede vi musik og dansede med ungdomsgruppen Obba Ilu. Obba Ilu var i Danmark i festugen 97, hvor de boede på vores skole, og vi lærte dem at kende. Nu ,1 1/2 år efter, er der sket en del ændringer og udskiftninger i gruppen. Obba Ilu er en dansegruppe betående af ca.17 personer i alderen 14-25 år. Der er tre piger, som alle danser og resten er mænd. De spiller alt lige fra "La conga comparsa" til rumba. De bor i et af de fattigste kvartere i Matanzas. Det var bl.a. i dette kvarter at vi øvede, i et meget lille lokale, når det ikke foregik i det gamle teater.
På Cuba anser man det at spille i et band, som et hvilket som helst andet job. Nogle af medlemmerne af Obba Ilu går i skole, mens resten er ansat af staten, og får løn for at spille i dette band. Vi øvede med Obba Ilu i de 9 dage vi boede i Matanzas. I al den tid var vi også meget sammen med dem uden for øvningen.

Vi blev bl.a inviteret til en af dansepigernes 15 års fødselsdag. En 15 års fødselsdag på Cuba svarer cirka til en konfirmation herhjemme. Det var en stor begivenhed og der var mange mennesker. Lokalet var pyntet med en kæmpestor kage, som ikke engang skulle spises. Yosladies, som havde fødselsdag, kom ud i en kæmpe lyserød kjole, og lignede mest af alt en lyserød candyfloss. Hun skulle igennem en masse ritualer, f.eks. skulle hun danse med alle mændene i hendes familie. Hun skulle også have taget billeder fra alle mulige vinkler og i alle mulige forskellige slags tøj. Efter dette var sket begyndte festen rigtigt. Der blev hentet rom og kage og der blev danset. En anden oplevelse med dem var en dag vi havde øvet, og nogle af os var blevet for at lære lidt ekstra dans, vi snakkede godt sammen og det endte med at de forærede os alle deres armbånd.
Obba Ilu lærte os en masse dans og musik, og vi blev meget bedre i den tid vi spillede med dem. På den anden side kunne vi også lære dem noget, og det var jo det der var meningen med dette besøg, at udveksle musik og venskab. Vi sluttede vores visit i Matanzas af med en offentlig koncert med Obba Ilu, hvor vi spillede hver for sig, og til sidst viste vi noget sammen. Efter koncerten var der stor farvelfest hos Obba Ilu´s leder. Vi drak rom, gav dem gaver og hyggede os. Vi så deres hjem, og hvordan de levede.

Obba Ilu viser hvad de kan.