Forside  ->  Klasser   ->   Tidligere årgange   ->   Årgang 1990   ->   Artikler cuba april-maj 1999   ->   Matanzas

Matanzas

Af Johan og Andreas.

Matanzas er en lille by der ligger omkring 100 km øst for La Habana på nordsiden af Cuba.
Der bor omkring 120.000 indbyggere i Matanzas. På Cuba er ca. 10 % negros (sorte, afrikansk afstammende), 40% er mulatas (mulatte, blandede kulturer) og 50 % er blancos (hvide, spansk afstammende). I modsætning til Havana er der ingen turister i Matanzas. Der er nogen gange nogle udenlandske studenter.
Da vi var på Cuba boede vi 9 dage i Matanzas, hvor vi bl.a var meget sammen med en musikgruppe der hedder Obba Ilu. De havde besøgt vores skole i 97, så vi kunne lave en form for genbesøg. Vi startede med at flytte ind i det samme kvarter som Obba Ilu boede i. Vi var meget glade for at komme til at bo samme sted som Obba Ilu, både fordi at det var billigt, men også fordi vi gerne ville bo som almindelige cubanere. Det var nemlig erhelt almindeligt cubansk hus som vi lejede. Selvom huset var lille, var vi glade for at bo der. Men efter kun en nat i huset fik vi at vide, at vi ikke måtte bo der mere fordi immigrationsmyndighederne syntes ikke, at det var fint og stort nok til os 18 personer. Så måtte vi flytte.

Det hus vi blev flyttet til var først alt for dyrt for os, men efter lange forhandlinger fik vi lov til at leje det til cirka en tiendedel af den normale pris. Men dette hus lå i en helt anden bydel end hvor vi skulle øve med Obba Ilu. Til dagligdag var huset en børnehave for retarderede børn, men børnehaven var rykket ud så vi kunne komme til. Sammen med os boede der to mænd der begge arbejdede i skoleministeriet. At vi blev flyttet til det andet hus, betød at vi kunne bruge timevis på at vente på vores transportmiddel. Vi kunne altså ikke komme til at øve så meget sammen med Obba Ilu, eller have det nære forhold som vi havde håbet, da vi ikke havde den ringeste chance for at komme og gå hos dem. Der var 6-7 kilometer over til dem og det er altså ikke en tur man bare lige tager i 35 graders varme. Derfor var vi kun sammen med Obba Ilu når vi øvede samt til et par fester, hvilket jo var meget mindre end vi havde regnet med. Af den grund blev der ikke dannet nær så nære venskaber som i Santa Clara, hvilket jo var ganske sørgeligt. Vi havde også regnet med at skulle i praktik i Matanzas som f.eks. cigar-rullere, børnehavepædagoger og dyrepassere i Matanza's zoo, men det var altså heller ikke mugligt. Det var konsekvenserne af husflytningen. Vi var kommet i myndighedernes søgelys, derfor var der ingen der turde have os i praktik pga. frygt for at gøre noget forkert i forhold til loven.
Ellers var det vildt spændende.

En af Matanzas to floder.