Forside  ->  Klasser   ->   Tidligere årgange   ->   Årgang 1989   ->   Uddrag af projektopgaver

Ferry Building


Ferry Building, her havde kaospiloterne deres universitet.

Inde hos kaospiloterne, deres bord var en flyvinge.

KAOSPILOTERNE

Af Nadja Bieler 9.kl Århus Friskole

Kaospiloterne er en projektlederuddannelse, som har 2. uddannelsesår i San Francisco. Kaospiloerne hjalp os meget med vores rejseprojekt, vi blev en del af deres kulturudvekslingsprojekt mellem Skandinavien og Bay-area. Kaospiloterne blev påbegyndt i 1991, det vil sige, den første årgang blev kørt i 1991 men selve uddannelsen begyndte at udforme sig helt tilbage i 1982. Det er en mand ved navn Uffe Elbek , der har startet uddannelsen. Han ville lave en uddannelse, der henvendte sig til de unge, der ikke kunne finde sig tilrette på de etablerede uddannelser. Den tanke har udviklet sig til de nuværende kaospiloter. Kaospiloterne arbejder med projektledelse og iværksætning af forskellige kampanger, og de arbejder altid med virkelige kunder og virkelige penge. De lever i nuet, og arbejder kun med folk der "lever i 90'erne". Der er så stor efterspørgsel af kaospiloter, at de har udviklet en selvstændig forretning der hedder "Kaosmanagement". Som afsluttende opgave skal de kommende kaospiloter finde en kunde og lave en opgave for dem. De får ingen hjælp, da det går ud på, at de skal tænke selvstændigt og finde løsninger på problemerne. Hvis det mislykkes, eller hvis de ikke kan finde en kunde, dumper de. Derfor er det meget vigtigt, at de er 100% inde i deres opgave. Det er unge mennesker mellem 21 og 32 der bliver optaget. De skal beherske et skandinavisk sprog muntligt og skriftligt samt engelsk mundtligt og skriftligt. Det er deres mål at optage amerikanere inden år 2002. Efterspørgslen på kaospiloterne i Bay-area er stor, og de får konstant henvendelser fra amerikanere, der gerne vil optages. Det er en spændende uddannelse, som man burde gå efter, hvis man ønsker selvstændighed, gruppearbejde, spænding og "Real-life".

Da vi kom, havde vi gaver med til dem: Lakrids, tipsblad, Alt for damerne, gammel dansk o.lign., Kristin, Malene og Anders blev meget glade for gaverne- længe savnede ting fra Danmark.

Den første dag blev vi guidet rundt i byen af kaospiloterne.

Busturen


Busturen. Lavet af Toke & Sebastian

Det startede med, at Erik og Rico (kaospilot) fløj til Los Angeles for at hente de grønne busser, som vi lejede af et selskab, der hedder "The green machines". Efter lange diskussioner om hvem, der skulle sove i hvilke busser, var vi endelig på vej mod "Olema Ranch Camping". Vi overnattede 2 nætter i busserne og besøgte jordskælvsområdet fra jordskælvet i 1906. Vi var også ved Stillehavet, hvor nogle fra klassen badede, og hvor vi så pelikaner. Næste stop på turen var Yosemite National Park, så vi kørte 8 timer mod øst for at nå parken inden solnedgang. En halv time efter ankomst så vi en brunbjørn på den anden side af en bred flod. En af nætterne var der en bjørn, der brød ind i vores bagagetelt på jagt efter en pakke yum- yum, som vi havde glemt at låse ned i metalboksene beregnet til madvarer. Den satte også potemærker på den ene busdør. Vi boede på en idyllisk lejrplads med en flod i "baghaven". I Yosemite mødte vi Danny, vores naturvejleder, han lærte os at klatre i bjerge.Vi var også på vandretur i bjergene, hvor vi så jordegern, punkerfugle "blue birds" og ænder. Temperaturen vekslede meget, om natten var der næsten minusgrader, og midt på dagen var der mindst 25 grader i skyggen. Efter 4 døgn i en storslået natur kørte vi mod Monteray Bay. Efter et mindre motorstop ankom vi campingpladsen ved jordbærmarkerne. Vi badede og blev solbrændte. Danny havde to body- surfboards med og lige pludselig, mens vi legede på boardene, kom 20 delfiner svømmende ca. 50 meter ude. Efter en overnatning i Monteray, tog vi til Santa Cruz, en af de mest berømte strandbyer i Californien. Her besøgte vi et strandtivoli (dyrt, dytr, dyrt), hvor vi allesammen havde det sjovt. Vi havde et forrygende godt vejr, og det var ærgerligt, at vi ikke havde mere tid, vi skulle tilbage til Fort Mason efter kun 2 dage i Santa Cruz. På vejen op til San Francisco besøgte vi redwoods, og det var afslutningen på vores spændende bustur.

Yosemite.

 

Uddrag fra Julies dagbog:

Hej!

Lige nu ligger vi ved stranden i Monteray. Her er så lækkert. Vi har været ude at bade med delfinerne, de er så smukke. Her er vildt varmt og solskin, og vi ligger og solbader, mens nogle af drengene er ude at surfe. I eftermiddag, når vi er blevet dejligt brune, tager vi videre til Santa Cruz, hvor vi skal være resten af turen. Det er lidt sørgerligt, at vi snart skal hjem. 4 dage tilbage, snøft! Men vi savner nu alligevel Danmark. Det bliver dejligt nok at komme hjem igen. I aftes slog Peter baglæns koldbøtter midt i madteltet og Lotta fortalte mig godnathistorie. Den var meget god.............zzzzzzzzzzzz

Alcatraz


Alcatraz: Skrevet af Sune.

Den første, der opdagede Alcatraz, var en spansk løjtlant, der hed Juan Manuel de Ayala, han kaldte den "Isla de Los Alcatraces", Pelikanøen. I begyndelsen blev øen brugt af den amerikanske hær, her placerede man desertører og brugte øen som forsvar mod angreb på San Francisco. På grund af strømforhold, hajer og ekstremt koldt vand var og er øen umulig at flygte fra. I 1934 blev Alcatraz en fængselsø berygtet på grund af de umenneskelige forhold, fangerne levede under, det var verdens mest sikre fængsel. Fangerne blev talt 4 gange om dagen, de levede under hård disciplin, og alle de farligste forbrydere blev anbragt på Alcatraz f. eks. Al Capone og the Birdman. Fængslet blev lukket i 1963, da det var ekstremt dyrt i drift (skoler, butikker m.m. til ansatte og deres familier). 9 år efter blev øen åbnet for offentligheden.

Vi besøgte Alcatraz, hvor vi blev guidet rundt i fængslet med walkman på, båndet var indtalt af tidligere indsatte og en fængselsvagt, de fortalte om livet på fangeøen.

En celle.

Som I kan se, kom Erik i fængsel.

Blomster bag fængselsmuren, udsigt mod Oakland.

Fængselsbygningen set fra havnen.

Den berømte trappe i fængselsgården. Trappen var et billede på hierakiet blandt fangerne, den, der havde sin plads på øverste trin, havde mest magt. (Trappen kendes også fra filmen Flugten fra Alcatraz). På Alcatraz kunne man også se de papmachemasker, de brugte under den berømte fangeflugt.

San Francisco


San Francisco. Skrevet af Sune

San Francisco blev grundlagt i ca. 1800. Det var en lille fiskerby grundlagt af franciskaner munke, og byen er opkaldt efter dem.

I 1840érne blev Californien styret af Johann August Suter. Han byggede sit emperium op på få år, han var den rigeste mand i verden, og han kaldte sin stat for "El Dorado". I 1849 startede guldfeberen i Californien, og guldgraverne stjal hele hans ejendom, køer og kornforråd. Efter guldfeberen havde lagt sig, sagsøgte Suter den amerikanske stat og alle de bønder, der havde bygget ejendomme på hans jord, han vandt retssagen, men bønderne, som boede på hans jord stormede retsbygningen og dræbte en af hans sønner. Den anden søn begik selvmord og den tredje druknede på vej over Atlanten til Europa. Johann havde været verdens rigeste mand men døde ludfattig på trappen til det hvide hus, hvor han tilbragte sine sidste tid i protest mod uretfærdig behandling.

Lige nu bor der 6,5 mill. indbyggere i San Francisco. Det er en spændende multikulturel by med mange forskellige bydele, der bærer præg af alle de forskellige kulturer: Mexikansk kvarter, italiensk kvarter, buisness kvarter, de sortes kvarter, bøssernes kvarter, Chinatown, Japantown, hippiekvarter..... noget for enhver smag.

Vi spillede og dansede på Pier 39 og blev godt modtaget af folk! Vi lod hatten gå rundt.

San Franciscos skæve gader.

 

På vej til Financial District.

Sporvogn i San Francisco.

Li & Anette på vej til Golden Gate Park

Golden Gate Bridge, en bro fra San Francisco til Marine Headlands.

Bay Bridge, en to-etages bro fra Oakland til San Francisco.

Nogle fede søløver på pier 39.

 

Glide Memorial Church, en gospelkirke, hvor vi var til en forrygende gudstjeneste! Kirken ligger i de sortes kvarter og bespiser 3500 hjemløse 3 gange om dagen. Derudover har de en børnehave, en skole, et bibliotek, et computerværksted og et hjælpeprogram for aids- ramte mennesker. Vi arbejdede i køkkenerne med madlavning. Pastor Cecil er en stor, varm sort præst, der kan tale så man får gåsehud, han støttes af sit 120 mand store kor, 5 jazzmusikere, en danser og en oversætter til hørehæmmede. Kirken er propfuld hver søndag. Han har pillet det store kors ned fra væggen og viser under gudstjenesten store lysbilleder af gadens mennesker, de samme som er til gudstjenesten. Alle er velkomne i hans kirke uanset farve, politiske holdning og seksuel orientering. Det var en oplevelse for livet at være der.

Mode i San Francisco


MODE  San Francisco/Århus. Lavet af Mette 9. kl 1999.Lag på lag, gråt, sort og måske lidt lilla er in. I hvert fald i Danmark. Men er det lige så smart i Californien?

Jeg kiggede nærmere på, hvad man går i i San Francisco, forskellighedernes by. San Francisco er delt op i kvarterer, der bor utrolig mange forskellige nationaliteter.

Der er Chinatown, som er det største kinesiske samfund udenfor Kina, og som næsten lever udelukket af turister.Så er der Financial District og Market Street med forretningsfolk i jakkesæt og dyre biler, skyskrabere og smarte design- butikker. Mission-området med sin afslappede hippiestil, flower power, punkere, utallige genbrugsbutikker og plads til at skabe sig og mixe sin helt egen stil. Og Kastro, bøssekvarteret. Her ser man tit en flok mænd komme gående ned ad gaden iført dametøj, en meget stram og lille t- shirt eller kun en g- streng, hundehalsbånd og måske en feminin håndtaske. Her går det ud på at gøre opmærksomhed på og udtrykke sin seksualitet gennem sin påklædning. I mere almindelige villakvarterer går man gerne praktisk, sporty og ikke alt for udfordrende klædt. En sweatshirt, jeans og kondisko er hverdagstøj. Det klassiske highschool outfit, nogle gange mixet med lidt streetwear. Når man så går i byen, er man til gengæld meget pænt påklædt.

Det er typisk amerikansk tøjstil.

I forhold til det meget stilrene Danmark er specielt San Francisco noget af en modsætning. I Danmark er vi meget ens. Vi er stort set allesammen vokset op i en tryg familie med en udemærket økonomi, vi har allesammen gået i skole og har fået en god uddannelse.

På grund af det store kulturmix, ville man i S.F. på en ganske normal arbejdsplads finde en kineser, en spanioler, en homoseksuel, en afrikaner og en hvid. Det ser man ikke tit i Danmark, og det betyder flere synsvinkler på mange ting og mange forkellige opfattelser og meninger. Det smitter selvfølgelig også af på moden rundt omkring i byen, og det betyder også, at mange flere trends opstår bl.a. ved at mixe de forskellige kulturer og alle eksisterende trends.

I S.F. er der en speciel afslappethed, og en tendens til ikke at gå så meget op i hvordan folk går klædt, men i stedet lytte til folks meninger. Man foretrækker åndelige værdier frem for materielle ting. Der er stadigvæk en slags levn fra 70´rne: En meget stor åbenhed overfor nye ting og mennesker, der giver plads til at udfolde sig og gøre fuldstændig, som man har lyst til.

I Danmark er een ting moderne, og så er man ikke i tvivl. Hvis det er dunjakker, der er fremme, så har alle folk dunjakker, og hvis en person kommer gående ned ad gaden i en stor kjole med sløjfer ud over det hele og blåt hår, så vender alle sig og kigger efter personen. Den slags er der plads til i S.F., hvor man har lært at acceptere alle andre, deres personligheder og kulturer.

The Doors


The Doors. Skrevet af Peter.

 

The Doors begyndte at øve i 1964-1965, deres første plader "The Doors "og " Strange Days" udkom i 1967, de udgav i alt 7 albums: The Doors, Strange Days, Waiting for the Sun, Soft Parade, Morrison Hotel, L.A. Woman
og An American Prayer. The Doors fik stor indvirkning på U.S.A., folk var vilde med dem, fordi de løsrev sig fra den almindelige musik. De spillede noget nyt og noget uudforsket , måske var det derfor, at de blev så berømte, det er jo Freud om igen. Han mener jo, at vi bliver tiltrukket af det ukendte, hviket han garanteret har ret i. Alene deres navn er en videnskab "The Doors" oversat til "Dørene", men dørene til hvad? Til frihed? Til fangeskab? Til himlen? Til helvede? Jeg tror, der er ubegrænsede tolkninger af det navn, men det vigtigste er at tolke det på sin egen måde. Jim tog LSD,SYRE, SPEED, SVAMPE ja, alt hvad man overhovedet kunne tage af sære ting dengang. Men han sagde ,at han tog det for at åbne de døre, der var låst, når man var ædru eller ikke var på stoffer, han sagde, han åbnede dørende til den rette indspiration til sine sange. Mange blev besat af the Doors der var endog nogen, der forgudede dem ,og de mente, at the Doors viste dem vejen til frihed og til evig ungdom. Nogle mente, at de havde fundet livets dybere mening i den musik, the Doors lavede.

Jazzens Historie


Jazzens Historie. Skrevet af Emil & Lotta

Jazzen startede ca. i starten af 1900- tallet. Den blev opdaget i New Orleans, hvor den blev brugt til begravelsesmusik for at ligene kunne komme godt ned i jorden og op i himlen. Jazz er den eneste form for kultur, USA har givet til omverdenen. Det startede med at være de sortes musik, men det blev hurtigt den mest populære musik-form i de amerikanske slumkvarterer.
Jazz er en form for rytme blandet med harmonier fra klassisk musik. Jazz er meget improvisation i forhold til klassisk musik, hvor man skal holde sig til dirigenten og noderne.
Op gennem tiderne har der været mange store jazzmusikere som: John Coltrane (saxofon), Billie Holiday (sanger), Charlie Parker (alt-sax), Dizzie Gillespie (trompet), Miles Davis (trompet), Louis Armstrong (trompet), Duke Ellington (piano) og Lester Young (Saxofon). Der har ikke været mange kvindlige jazz/blues sangere, mest mandlige, og de spiller næsten allesammen en eller anden form for blæseinstrument.